Fødevareminister Mette Gjerskov(S)
I dag er fødevareproduktion globaliseret, så derfor flytter den produktion vi udvinder i DK verdenen rundt. Den flytter til steder hvor arbejdslønnen og miljøkravene er lavere, f.eks. til Kina. Det er også tidligere sket med bl.a. tekstil- og elektronikproduktionen, så hvis man f.eks. tjekker op på hvor vores Smartphone/Androin/Iphone er produceret, som mange unge jo har i dag. Eller det tøj vi har på – det er nok ikke dansk produceret, ja nok ikke engang produceret i EU, men i f.eks. Bangladesh eller Kina. Det er en ret god forretning for alle lande, men igen er det økonomien, der bliver vægtet højest.
I dag er fødevareproduktion globaliseret, så derfor flytter den produktion vi udvinder i DK verdenen rundt. Den flytter til steder hvor arbejdslønnen og miljøkravene er lavere, f.eks. til Kina. Det er også tidligere sket med bl.a. tekstil- og elektronikproduktionen, så hvis man f.eks. tjekker op på hvor vores Smartphone/Androin/Iphone er produceret, som mange unge jo har i dag. Eller det tøj vi har på – det er nok ikke dansk produceret, ja nok ikke engang produceret i EU, men i f.eks. Bangladesh eller Kina. Det er en ret god forretning for alle lande, men igen er det økonomien, der bliver vægtet højest.
Produktionsomkostningerne
er generelt højere i Danmark, så visse varer bliver lidt dyrere, hvis hele
forarbejdningsprocessen sker i Danmark. Så vil forbrugerne (jer) ikke købe
danske fødevarer, men vælger i stedet de billigere udenlandske. Og det kan man
jo ikke se på, som værende en bæredygtig fremtid. Pga. at så vil vi begynde at
mangle arbejdspladser.
Men hvad gør vi
egentlig noget for at ændre CO2 udslippet i forbindelse med transporten af
madvarer? Vores fødevareminister søger at fremme dansk produktion, derved skal
nogle af de fødevarer vi spiser ikke transporteres nær så meget. Ministeren
arbejder også på at få de offentlige kantiner omlagt til mere økologi. Derved
kommer der mere grønt og mindre kød på menuen, hvilket formindsker
klimaaftrykket. Man kan så se lidt mere globalt på det, fordi vi i Danmark er
et meget lille land i EU, vi kan nok ikke gøre det store for hele verdenen, men
det vil da være en start på noget bæredygtigt.
Det er godt for dansk
eksport, at vi sender fødevarer til f.eks. Kina. Derved får Danmark jo råd til
at importerer de kinesisk producerede Smartphone/Androin/Iphones, som vi unge
nyder godt af.
Men transport har altid
klimakonsekvenser, men færre når det er danske fødevarer, da danske landmænd er
nogle af verdens mest effektive, så der er klima- og miljøaftrykket fra f.eks.
1 kg dansk svinekød lavere, end hvis det er produceret i f.eks. Brasilien.
Hvad kan vi selv gøre?
Man kan bevist købe
danske varer, spise mere af sæsonens danske frugt og grønt (det er f.eks.
danske æbler, ikke appelsiner eller bananer, og grøn- og hvidkål, ikke
tomater), samt mindre kød.
Det kræver bl.a., at I
begynder at kigge på hvor varen er produceret, så man skal altså til at se på
emballagen inden I køber varen. Samt bevist fravælge nogle af de ting man
normalt spiser.
Der er dog ingen tvivl om at politikerne har en stor del
af magten. Derfor er det klart også politikerne der kan hjælpe os frem til en bæredygtig
fremtid, hvad angår transporten af madvarer. Men det er faktisk en forholdsvis
ny problemstilling, som begynder at få mere og mere fokus
Ingen kommentarer:
Send en kommentar