søndag den 16. december 2012

Politikernes indflydelse og holdning


                                                 Fødevareminister Mette Gjerskov(S)

I dag er fødevareproduktion globaliseret, så derfor flytter den produktion vi udvinder i DK verdenen rundt. Den flytter til steder hvor arbejdslønnen og miljøkravene er lavere, f.eks. til Kina. Det er også tidligere sket med bl.a. tekstil- og elektronikproduktionen, så hvis man f.eks. tjekker op på hvor vores Smartphone/Androin/Iphone er produceret, som mange unge jo har i dag. Eller det tøj vi har på – det er nok ikke dansk produceret, ja nok ikke engang produceret i EU, men i f.eks. Bangladesh eller Kina. Det er en ret god forretning for alle lande, men igen er det økonomien, der bliver vægtet højest.

Produktionsomkostningerne er generelt højere i Danmark, så visse varer bliver lidt dyrere, hvis hele forarbejdningsprocessen sker i Danmark. Så vil forbrugerne (jer) ikke købe danske fødevarer, men vælger i stedet de billigere udenlandske. Og det kan man jo ikke se på, som værende en bæredygtig fremtid. Pga. at så vil vi begynde at mangle arbejdspladser.

Men hvad gør vi egentlig noget for at ændre CO2 udslippet i forbindelse med transporten af madvarer? Vores fødevareminister søger at fremme dansk produktion, derved skal nogle af de fødevarer vi spiser ikke transporteres nær så meget. Ministeren arbejder også på at få de offentlige kantiner omlagt til mere økologi. Derved kommer der mere grønt og mindre kød på menuen, hvilket formindsker klimaaftrykket. Man kan så se lidt mere globalt på det, fordi vi i Danmark er et meget lille land i EU, vi kan nok ikke gøre det store for hele verdenen, men det vil da være en start på noget bæredygtigt.

Det er godt for dansk eksport, at vi sender fødevarer til f.eks. Kina. Derved får Danmark jo råd til at importerer de kinesisk producerede Smartphone/Androin/Iphones, som vi unge nyder godt af.

Men transport har altid klimakonsekvenser, men færre når det er danske fødevarer, da danske landmænd er nogle af verdens mest effektive, så der er klima- og miljøaftrykket fra f.eks. 1 kg dansk svinekød lavere, end hvis det er produceret i f.eks. Brasilien.  

Hvad kan vi selv gøre?

Man kan bevist købe danske varer, spise mere af sæsonens danske frugt og grønt (det er f.eks. danske æbler, ikke appelsiner eller bananer, og grøn- og hvidkål, ikke tomater), samt mindre kød.
Det kræver bl.a., at I begynder at kigge på hvor varen er produceret, så man skal altså til at se på emballagen inden I køber varen. Samt bevist fravælge nogle af de ting man normalt spiser.

Der er dog ingen tvivl om at politikerne har en stor del af magten. Derfor er det klart også politikerne der kan hjælpe os frem til en bæredygtig fremtid, hvad angår transporten af madvarer. Men det er faktisk en forholdsvis ny problemstilling, som begynder at få mere og mere fokus

Ingen kommentarer:

Send en kommentar