fredag den 7. december 2012

Lokal produktion




Fødevarer nu til dags bliver flyttet rundt omkring i verden, fordi der er billigere arbejdskraft i udlandet. 

De dyrkes et sted, forarbejdes et andet og bliver spist et helt tredje.


Hvis vi vil skåne klimaet for den store transport af madvarer, skal vi satse på lokal produktion. Det vil sige, at vi skal beholde de produktioner, vi stadig har her i Danmark, og ikke flytte dem til udlandet. Samtidig med, at der skal flyttes produktioner tilbage fra udlandet til Danmark.


Lokal produktion, ville mindske udledningen af co2, da maden ikke skal transporteres verden rundt for at komme hen til forbrugeren.

Hvis vi skal benytte os af lokal produktion, er det vigtigt, at vi også tænker på at spise efter årstiderne. Det er jo forskelligt hvilke madvarer vi kan producere på hvilken årstid. Vi er bare blevet vant til at vi kan få de samme madvarer hele året rundt, og det gør os til nogle ret krævende forbrugere.

Selvfølgelig er det heller ikke alt, vi skal kunne producere selv. F.eks. tomater, det er faktisk billigere, at det bliver flyttet fra Australien til Danmark. For hvis vi nu selv skulle producere tomaterne, ville det komme til at koste for meget på varme og anlæg kun til tomater. Det ville  derfor ikke kunne betale sig selv at dyrke tomater i Danmark.

Det kan godt være at det produkt vi køber er billigt, men det er det ikke på længere sigt, når der for eksempel skal bruges en masse penge på at rense floder og vandløb, som er blevet forurenet ved fremstilling af produktet.

Økologien er heller ikke hele svaret, for det kan nemlig godt komme langvejs fra, og det koster, f.eks. brandstof til lastbiller, flyvemaskiner, skibe osv. Men også alt det ”gift” de bruger til bananer eller andet som bliver fragtet med skib eller fly- Det skal kunne holde sig hele vejen fra Afrika eller Brasilien eller hvor vi end køber det henne.

Små ø samfund i Stillehavet kan være eksempler på velfungerende systemer, hvor befolkningen selv laver deres produkter og sender det ud, men hvis vi alle begynder med lokal produktion, begynder de små ø samfund stille og roligt at gå ned fordi vi ikke længere har brug for deres produkter.

Lokal produktion er dog ikke billigere, dvs. at der kommer et dyrere produkt ud af en lokal produktion. Men det vil snart blive en nødvendighed at vægte miljø og bæredygtighed fremfor økonomi. 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar